Kotiteollisuuden valomies Kämäräisen Asko heitti about vuosi sitten ilmoille kysymyksen voisiko varjoja toteuttaa jotenkin osana keikkaa. Tuumailujen jälkeen iskeytyi idea varjointrosta, jolla keikka alkaisi.  Ja siitä se ajatus sitten lähti! Alkoi pirunmoinen mietintä, rakentaminen ja uuden harjoitteleminen!

Intron pohjana levyn teemat ja sanoitukset- sanomaa & munaa

Tuumaan yleisestikin suhteellisen syvästi elämän menoa, ja oli helkutin siistiä, että inspiraation lähteenä introssa oli Kotiteollisuuden levy. Hynysen Jounin sanoituksissa on paljon syvyyttä, mutta myös ihan peruselämää- sen karuutta ja kauneutta. Kukapa ei olisi joskus kuunnellut Kotiteollisuuden vahvaa meininkiä? Minäkin kuuntelin, muun muassa juuri Helvetistä Itään- levyä 20 vuotta sitten. Oli hienoa ja meleko koskettavaakin upota 20 vuoden jälkeen levyn tunnelmiin & teemoihin.

Minulle esiintyjänä tärkeintä on, että esityksissä on sanomaa ja munaa. Niinpä intron suunnittelu Kotiteollisuudelle bändin meininkiä & sanoituksia ajatellen tuntui hyvinkin luonnolliselta ja mainiolta- koska näiltä miehiltä jos joltain sanomaa & munaa löytyy.

Käsittelyssä Hynysluuranko. Kuvan piirtäen taikoi Sinkkosen Jari

 Varjohelevetti pizzapahveista

Intron varjohahmot rakentelin pizzalaatikoista (taitaa siellä joku viinitönkkäkin olla). Minusta oli vallan kiehtova ajatus, että niin ihminen kuin sarvipään ja jumalhahmonkin naamat on tehty pizzapahveista. Osa hahmoista näyttää hyvinkin rumilta & tuheroilta pepperonin kuvat naamallaan, ja se on tietoinen juttu. Sitähän tämä maailman & ihmisen meno on, aika rumaa tuherrusta.

Ja toki kierrätysmateriaalien käyttäminen varjorakennuksessa on ollut itselle aina tärkeää- miksi ostaa uutta, kun voi käyttää vanhaa?

 

Mukana Sinkkosen Jarin taiteen herkullisia hedelmiä

Varjointrossa vilahtelee myös muutama Kotiteollisuuden rumpalin Sinkkosen Jarin piirtämä varjokuva. Yhteistyö oli hedelmällinen: oli mahtavaa lepoa pääkopalle saada nenän eteen valmiiksi piirrettyjä hahmoja, jotka sitten vain suunnitteli varjohahmon muotoon! Muutamaan intron varjohahmoon otin inspiraatiota puolestaan Sinkkosen piirtämästä kuvasta, joka painettiin syksyn kiertuehuppariin.

Kotiteollisuus. Ready to Rock!

Old school- meininkiä: varjot käsityönä, veren maku prkl suussa

”It is so cool to see this kind of old school- stuff you dont expect to see”

Introsta on tullut muun muassa palautetta, miten siistiä on nähdä käsityönä tehtyä varjotaidetta bändin keikalla (eli hyvin usein nykyaikana varjotaidekin tehdään koneellisesti). Minusta juuri se, että rakentelee varjohahmot- ja kuvat itse: piirtää; suunnittelee & leikkelee, tekee töitä ranteet kipeinä, veren maku suussa, persposket hiessä antaa varjoille jonkun sortin sielun.

Jep jep, koneellisesti saadaan toki nopeasti hienoja juttuja, mutta minusta niistä puuttuu jotain. Taas perusjuttuja, mihin maailma on menossa- päältä kaunis, sisältä tyhjä. Ei tunnetta, pelkkää ulkokuorta.

Syvissä vesissä pilkettä silmässä

’Hell is empty and all the devils are here.’ – Shakespeare

Ja vaikka tämä maailma onkin menossa aika jäätävään suuntaan, kohti Helevettiä, niin eipä auta, paras vaan läntöstää eteenpäin pilke silimässä. Ja sitä oli silmässä tätä introakin kasatessa.

Porvoon Taidetehdas

Loppuun intron alkusanaloiset, aika lailla elämän menon ytimessä ollaan.

On autot ja asuntolainat

on koira ja kakarat

On Ikea- kalusteet ja vaimolla salilla treenatut pakarat

Maailman kylymää tuulta

emme pakoon pääse mihinkään

Ja kun ilta hämärtyy

musta varjo lähestyy

Tuonen joutsen

Jouni Hynynen

 

Finlandia-klubi, Lahti