Varjot minun tyyliin ❤️
Valkoinen kangas. Kankaan takaa näkyy mustavalkoisia, pieniä varjoja. Esiintyjä on piilossa kankaan takana. Katsojina istuu lapsia = Varjoteatteri
Tämä on hyvin tavanomainen käsitys ihmisillä varjoteatterista Suomessa. Minä rakastuin varjoteatteriin vuonna 2007 puolalaisten gurujen opissa Taideakatemiassa opiskellessani.
Vuosien saatossa ideat lähti aikamoisesti liitoon ja pikkuhiljaa kehitin oman, ”perusvarjoteatterista” poikkeavan varjotyylin. Valotan tyyliäni perinteisten käsitysten kautta (joihin törmään harva se hetki ja saan vastailla)
”Varjoteatteri tehdään kankaan takaa”
Kyllä perinteisesti, mutta näyttelijätaustaisena minulla oli himo näkyviin & kankaan eteen. Niinpä käänsin varjoteatterin perinteisestä poiketen niin, että tykittelen varjot kankaan edessä yleisön puolella. Joskus toimin näyttelijänä (niinkui esim. sooloesityksissäni); showtyylisissä esityksissä toimin taasen enemmän esiintyjänä. Erona siis, että näyttelijänä näyttelen puhtaammin roolia kun taas esiintyjä esiinnyn ilman varsinaista roolia.
Palaute on ollut mainiota: kun katsoja näkee varjojen lisäksi myös minut esiintyjänä ja varjohahmot, joista varjot syntyy, katsomiskokemus on hyvin monipuolinen.
Ja käsikirjoittaessa esityksiä tyyli mahdollistaa minulle todella herkullisen & monitasoisen kikkailun! I love it <3
Pinnan alla- varjoin ja esinein toteutettu esitys aikuisille
TULOSSA 31.12.2024 klo 00.00
”Varjoteatterissa varjot ovat pieniä”
Hyvin usein varjoteatterissa näkee, että varjohahmoista (perinteinen sana muuten on Suomessa varjonukke, mutta minusta se kaventaa *varjohahmon kuvaa- lue enemmän alta) luodaan valolla sen kokoinen kuva kuin minkä kokoinen itse rakennettu varjohahmokin on.
Minua kuitenkin (ehkä eniten) kiehtoi juuri skaaloilla leikittely. Niinpä aloin harjoittelemaan valon ja varjon käyttäytymistä suurissa tiloissa: miten saada 20senttisestä varjohahmosta 2metrinen tai 10 metrinen, ja tällä hetkellä työstänkin toista, erityisesti varjojen skaaloilla leikittelevää varjoesitystäni, joka näkee päivän valon (tai paremminkin yön pimeyden) 31.12 klo 00.00 Lapin metikössä.. (lisätietoa tulee pian)
”Varjoteatterissa varjot tehdään käsillä, esimerkiksi eläimiä käsillä muodostaen”
Myönnän: en osaa edes tehdä käsivarjoja .. Tämä on siis vain yksi tyyli tehdä varjoteatteria ja vaatii hyvin paljon harjoittelua & paneutumista niinkuin minunkin oma tyyli ja sen kehittäminen, ja siksi en ole etes lähtenyt opettelemaan käsivarjoja. Käytän siis kyllä käsiäni osana hahmoja, van en varsinaisesti tee käsillä hahmoja.
Minua vain yksinkertaisesti kiehtoo suunnattomasti varjorakentaminen ja ihmisnäyttelijän/esiintyjän yhdistäminen rakennettuihin varjohahmoihin- mahdollisuudet on ihanan valtavat & uuden ideoinnissa ei taatusti tule tylsää hetkeä! <3 <3
Helvetti7- varjointro I Kotiteollisuuden Helvetistä Itään- kiertue I Tavastia I 2023.
”Varjoteatterissa varjot ovat mustavalkoisia”
Rakastan värejä ja varsinkin värejä varjoissa! Heti, kun aloin tutustumaan varjomeininkeihin, oli selvää, että varjoihin oli saatava myös värejä. Kokeilujen kautta löysin oman tavan värien toteuttamiseen. Tuleppa kurssilleni, niin näet! (Avoimia rakennuskursseja tulee tietyin väliajoin Keikat- sivulle, linkki alla)
Rakennan siis sekä mustavalkoisia että värillisiä varjohahmoja. Jokaisen kohdalla mietin erikseen, onko hahmo mustavalkoinen vai värillinen ja miksi; mitä värit merkitsevät & mitä haluan niiden kautta ilmaista.
Varjojen maailma on siis Mahtava (ja minun völjyssä sinne saa upota nauraen)- tulehan kattomaan esityksiä tai tutustumaan varjorakennukseen minun opissa- koukutut 😉
Cant wait to see You ❤️
Keikkoja ootellessa katopa tokkiisa video, `Treeniä, irtopäitä & Samantha Foxia`, jolla treenailen viime varjointroa Kotiteollisuuden kiertueelle. Linkki löytyy alta! ❤️